Feeds:
Posts
Comments

kuih cara berlauk

kuih cara berlauk

adunan tepung – 80 biji

1kg tepung gandum

1/2 biji santan

telur 2 biji

garam secukup rasa

(satukan semua bahan utk adunan tepung + air agak2 cair sikit dr roti jala)

lauk

daging cincang di masak kari sehingga kering

hiasan

daun sup dicincang 1cm

cili besar besar diracik

bawang goreng

pastikan acuan dipanaskan terlebih dahulu

sapukan sedikit minyak

tuang adunan tepung

masukkan daging dan semua hiasan

bakar 5 minit . dah boleh angkat.

 

kadang- kadang memang letih dgn macam ragam org . .walaupon kita dah cuba yg terbaik . .

mmg susah nak puaskan hati semua orang . dan mmg ada orang yg kita tak kenal tapi tak tau kenap dia tak suka kita.

ada orang kawan sebab ikhls, ada yg sebab paras rupa, ada yg sebab harta . . mcm2

tapi tak mustahil ada org suka tgk kita jatuh . .dan yg paling menyedihkan adalah betrayal . . mmg tak sangka org yg kita sangka rapat atau baik dgn kita sebenarnya tak suka kita . . dan sentiasa memburuk2kan kita .

mungkin sebab malas nak gaduh . . kipas dan ampu utk org yg berkepentingan walaupon menjengkelkan . . padahal org yg dikipas tuhada jugak tak puas hati dgn dia . .(jadi saksi bisu jekla)

mmg ada org yg perjalanan hidup dia berjalan lancar . .

ada pulak yg banyak obstacle . .

ada pulak yg sentiasa bernasib baik n vice versa . .

tapi aku percaya buat baik akan dibalas baik . .

kadang- kadang betul kata org kne ikhlas dan tak mengeluh dalam apa saja pekerjaan. .barulah hidup lebih tenang .

sentiasa menjadikan sesuatu sebagai alasan dan menyalahkan orang utk rasa diri sendiri nampak elok dan bagus . . 

atau mintak pandangan utk dipuji dan dengar apa dia nak dengar bukan sepatutnya dia dengar . .

sabau jekla . .

aku pon sangat menjengkelkan . .

smpai parking kereta kat rumah ..

Baru aku perasan LG1 aku tgk semua kereta adalah hitam , Putih dan silver..

Pergi kat LG2 pon banyak kereta denagn warna yg sama .. Tp ada 1 merc biru dan 1 kereta merah…

So kesimpulannya rakyat malaysia suka kereta warna putih atau hitam atau silver…

kelas pengajian mac

http://lot2866.blogspot.com/2015/02/jadual-kelas-bulan-march-2015.html?m=1

I love shopping

nothing can stop me

Shopping spree

Watching 2 movies

Spongebob 1/5

Chappie 3/5

Jalan2 tgk ada kose anniversary sale…

Lupa kejap kosmetik yg berlambak kat rumah

Its time for therapy….



untuk permohonan projek

Perlu buat CI – nilai impak/ faedah yang diterima rakyat berbanding kos pembangunan/ operasi

Sesiapa yang nak melancong ke Vietnam untuk shopping baju kurung. .  berikut ada tips yang mudah utk anda follow.. .

1. Setelah book flight, book hotel berhampiran dengan ben tahn market : ada beberapa hotel yang sangat dekat seperti An tham hotel, than thu hotel,  saigon pink 2 hotel etc. (banyak lagi)

2. Tukar duit vietnam di bandar ho chi minh lebih jimat. Sediakan duit taksi dari Malaysia jek. .tukar dalam rm100. RM1 = VD 5900.

3. Untuk khidmat taksi, smpai airport, keluar menghala ke burger king dan carik lift ke tingkat atas untuk ke  balai berlepas. Pastikan TAKSI VINASUN sahaja. .taksi yang tak tipu dan TAK MAHAL. Jangan lupa print document hotel dan tunjuk kepada driver. sebab tak semua boleh berbahasa inggeris apatah lagi bahasa melayu.

4. Sampai hotel, sekiranya berdekatan benh than market, butik2 baju kurung adalah di sekitar. harga dah sangat murah dan tak perlu tawar . boleh berurusniaga dalam bahasa melayu dan menggunakan RM.

5. Makan?? banyak restoran halal tapi harga agak mahal. nasik goreng mencecah rm15 sepinggan. boleh cuba masakan vietnam juga sekiranya tak kisah. nak bawak ketupat ngan serunding, roti n tuna pon boleh kalau nak jimat. Kawan-kawan suka sangat makan mihun sup vietnam. .

6. Tempat-tempat yang perlu dilawati :

-Pasar malam. . setiap malam berhampiran ben tanh market. Urusniaga dalam RM pon boleh. (lebih untung dari guna VD)

– Hard rock : sesiapa pengumpul koleksi barangan hardrock. . .bolehla singgah naik TAKSI VINASUN jek tau. Kalau jalan kaki takut sesat. Money changer di sekitar benh than. Kedai jual emas pon ada khidmat money changer. duit VD digunakan untuk bayar taksi. Shopping pakai RM lebih jimat.

– Nak tgk bangunan lama mcm pejabat pos lama pon boleh. cantik.

-Mekong river n cuchi tunnel. Ada mcm2 agent utk khidmat ground. .yang paling murah carik kedai agent vietnam air (ada papan tanda besar vietnam air), dalam USD18. . murah sangat tp tak sediakan makanan halal . boleh bawak bekal or beli roti siap2. .

– river side pon leh jalan2 n ade market kat situ.

– Ben tanh market : Kena datang pagi2 sebab peniaga tak sombong lagi n boleh tawar kaw kaw. nak tempah baju kurung pon boleh . Boleh siap 1 hari. Suit pon boleh gak. baju kurung dalam rm50 sepasang (upah jahit).

– Beli souvenir kat pasar malam jek : boleh tawar2.

7. Dah habis duit shopping?? Pastikan aktifkan ATM card sebelum datang vietnam. Sediakan payung sebelum hujan. Boleh guna ATM kat ben tanh market untuk draw duit. caj tak sampai rm20.

8. Jangan lupa cuba buah-buahan vietnam mcm cherry, ciku gergasi.. . buah durian jek yang mahal. Epal vietnam (kalo bermusim)

9. Nak shopping apa? Baju kurung, tudng, prada lace, kain cotton, kemeja kerja, jersy, bags, handicraft, lukisan, dll.

10. Masa : 3-4 hari mmg just nice. Nak balik mintak tolong bellboy tahankan taksi.

11. Lain-lain : Mak suka kirim bunga orkid plastik tapi nampak real kat ben tanh market. Kalau kat Malaysia sebatang cecah rm30. Kat ben tanh baru RM12.

12. Boleh pergi China town aka Cho Binh Tay market untuk tgk kain ela kalo nak borong. Tapi peniaga sgt tak ramah mesra. Kalau nak pergi naik TAKSI VINASUN. Tunjuk gambar market tuh then dia boleh bawak.

13. Wifi? Memang ada di mana-mana. .  hotel ..tempat makan ada wi fi. So takkan terputus hubungan dengan jauh di sana. .

Shopping kena beringat sebab bila masuk Malaysia nanti kena lalu kastam. . .

Selamat melancong. . . .