Feeds:
Posts
Comments

Archive for November, 2016

apalah jenis org

kadang- kadang aku tak faham kenapa ada org yg suka menunjuk kerja- kerja yg dia buat kat bos –

lepas tuh suka menyalahkan org. . padahal susah nak bagi kerjasama . .
tapi nampak mcm aku yg sijahat dan si pemalas yg tak buat kerja . bukan senang nak senang . .

tapi org2 mcm ni senang jek ubat dia – bgtau bos jek sebab dia akan please boss . .
haha

nyampah i

Read Full Post »

tips kemas rumah

1. sorting semua barang ikut jenis 

2. lepas sort, susun barang ikut kesesuaian ruang dan empat .

3. jangan putus asa semasa mengemas

4. mulakan dengan ruang yg tak banyak barang- seperti ruang tamu dan dapur.

5. buang dan sedekah barang yg tak perlu.

aku memang ada masalah kemas rumah –
1st barang aku super banyak – bukan aku yg kata, semua org datang mengata – mmg membosankan jugak .

last month , adalah last month tenant tinggal di rumah . skrg ada mimi (beloved kazen). harap beliau sudi menemankan aku hingga titisan terakhir.

sebab ada mimi yg super rajin mengemas . memang rumah aku kelihatan seperti rumah setiap hari . . sebab dulu kelihatan seperti rumah bila ada org nak datang jek – n most of the time macam stor di semua tempat. 

walaupon upah org berjuta kali utk mengemas . . tapi sebenarnya cleaner yg kita upah tuh pon bukan kemas sangat rumah mereka .

sebenarnya dia peruk semua barang dalam kabinet n kotak yg ada. tuhla kadang2 jumpa sabun n makanan bersama2 diletakkan di bawah sinki.

utk minggu pertama mimi di rumah, mulalah operasi besar2an dimulakan sorting semua barang dalam kabinet yg berjaya disiapkan dalam masa beberapa jam sahaja-

memang cepat, yg penting sort dan jangan putus asa. muat semua barang2 yg ada selama ini. lebih 20 bijik tumbler aku.

dan apa yg menimbulkan kemarahan aku, adalah selama ni, bibik2 yg bertugas adalah sangat menyakitkan hati, sebab mereka bukan kemas – 

tetapi campk semua benda dalam satu2 tempat, bila aku nak carik barang, aku terpaksa selongkar semua sehingga bersepah – dan tekpaksa upah bibik semula utk kemas balik . dan kitaran tuh takkan pernah putus dan berubah.

so skrg semua brg berada ditempat yg betul –

operasi ruang tamu dan dapur telah berjaya, percaya atau tak, walaupon hampir setahun aku pindah tapi ada lebih 10 kotak besar yg aku tak buka lagi .
so maksudnya apa???

barang2 tu tak diperlukan la kan?

so kalau pejam mata dan buang pon aku tak perasan.

aku pon mula operasi membuka satu persatu kotak – ternyata perkara ini adalah sangat mengujakan dan menyeronokkan apabila kita terjumpa barang yg sama yg tidak digunakan –

berpuluh2 pen (selamat dah sedekah)

kerongsang, pin toksah cakaplah – syiling pon sama.

kosmetik?

berazam utk habiskan semua dalam masa setahun ni – pakai banyak2 sampai cantik-

aku ada setengah bilik tupperware – haha. baru jumpa semua.

cadar2 yg comel dan tak comel pon semua berjaya dijumpai. bila jumpa semua barang – dan semua barang dapat disimpan di tempat sepatutnya. cukup jek rumah aku menampung semua.

skrg ni tgh fikir perlu ke beli kabinet buku. aku nak minimumkan perabot kat rumah ni. 

ada rezki memang aku nak tukar kabinet, meja makan. kan baru pindah 😬😬😬 siapa nak sponsor?

Read Full Post »

1st AGM alam sanjung

alhamdulillah – dah setahun rupanya aku dapat kunci . . mcm2 onak duri pahit manis pengalaman demi sebuah rumah . .

penuh dengan air mata .

akhirnya ada meeting, ada group whats app, telegram n ada geng surau. 

baru rasa mcm rumah . selama ni semua silo . . rasa mcm kat obersi pulak – haha

Read Full Post »